Petak Mart 8, 2019

Sušare za naše štićenike

Stalna briga za  djecu bez jednog ili oba roditelja je prioritet za Islamic Relief Bosne i Hercegovine. Obezbijediti porodicu sredstvima za dostojanstven život i izlazak iz situacije ovisnosti od pomoći drugih naš je cilj. Biti neovisan od drugih stvarna je sloboda i sreća. U nastojanju da pomognemo našim štićenicima dugoročno, a kako bi oni što manje ovisili o pomoći drugih, razvijamo  samoodržive projekte kroz koje će dobiti sredstva za rad i kvalitetnu obuku. Jedan od takvih projekata jeste i nabavka sušara za voće, povrće i ljekovito bilje kapaciteta 200 kg.

Ovog puta smo bili u prilici sa tri sušare obradovati  porodice kojima će ovakav vid pomoći značajno uticati na socio-ekonomsku situaciju.

Ovaj projekat je dugoročno osnažio šestero djece jetima a njihovim majkama obezbijedio stalni izvor prihoda.

Osnaživanje samohranih majki

Obezbijediti egzistenciju za svoju djecu nakon gubitka  bračnog druga za samohranu majku ogroman je izazozov. Bez pomoći cjelokupne zajednice, familije i dobrih ljudi samohrana majka prolazi kroz izuzetno težak životni put. Nerijetko, nakon preranog gubitka supružnika ostaju bez ikakvih primanja uz eventualni dječiji doplatak u iznosu od 30 KM po djetetu. Veliki broj njih nema riješeno ni stambeno pitanje tako da moraju plaćati i smještaj. Ovakvih primjera u našoj zemlji nažalost ima jako puno.

“Enes je dječak koji nema niti oca niti majke. Živi sa nanom koja se jako trudi da Enesu obezbijedi sretnije djetinjstvo.
Veseli dječak pohađa školu i primjeran je učenik. Pomaže svojoj nani sve što može jedan trinaestogodišnjak.Vidno sretan zbog našeg poklona koji smo im uručili pomaže i interesuje se oko nove mašine.”

Voćarski kraj u okolini Gradačca obezbijediti će dovoljne količine voća za sušaru kapaciteta 200 kg.u toku 24 sata.
Naš cilj je da iz sušare u vrijeme sezone izađe na tone osušenog voća a trud koji će nana Džemila i Enes uložiti bude nagrađen dodatnim prihodima. Želimo da ovaj veseli dječak izraste u vrijednog i obrazovanog mladića koji će biti ponos svojoj nani a i nama koji smo pratili i pomagali njegov razvoj.

© Copyrights 2024 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA