U prostorijama medrese Osman ef. Redžović u Visokom održana je ceremonija primopredaje donacije 10 pametnih tabli od strane realizatora Islamic Relief BiH i donatora International Waqf Fund iz Engleske.

Nakon zaprimanja ove donacije, škola je postala jedna od najopremljenijih obrazovnih institucija u ZE-DO Kantonu a možda i šire.

U svom obraćanju mnogobrojnim zvanicama i medijima direktor škole gosp. Dženan Handžić je istakao: “Islamic Relief Worldwide i International Waqf Fund su dugo partneri medrese Osman ef. Redžović i sretni smo što danas otvaramo jedno novo poglavlje ove škole. Puštanjem u rad 10 pametnih tabli uz opremu koju smo ranije posjedovali znaći da je medresa potpuno opremljena zadnjom edukacijskom tehnologijom. Ponosni smo na to i predstoji nam da educiramo naš obrazovni kadar kao i đake i da pribavimo odgovarajuće programe koji će nam omogućiti da koristimo sve mogućnosti ovih pametnih tabli”.

Ispred organizacije International Waqf Fund UK se obratio Direktor organizacije gospodin Lofty El Sayed, istakavši da je ova donacija nastavak dobre saradnje. “Drago nam je jer smo bili tu na početku, kada je osnivanje škole bio samo san. Nadamo se da će ova donacija pametnih tabli biti od koristi školi ,prije svega djeci i da će unaprijediti način učenja i dovesti ga na svijetski nivo”.

 

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku upriličen je svečani program povodom opremanja ove ustanove pametnim tablama. Medresa je postala prva škola u SBK koja će svoju nastavu koncipirati na pametnim tablama.

Projekat je implementirala organizacija Islamic Relief a pametne table su donacija International Waqf Fund.

Svečanosti su prisustvovali muftija travnički kao izaslanik Reisul uleme, dr. Ahmed ef. Adilović, premijer vlade SBK Tahir Lendo, Ministar prostornog uređenja u vladi SBK Amir Šečibović, predsjednica upravnog odbora Islamic Relief Worldwide Lamiya Al Amri, direktor Islamic Relief BiH Emir Čiča i direktor International Waqf Fund, Lotfy El Sayed Mohamed Aly.

 

WAQF Smartboards for Travnik Madrasa

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevo danas je svečano izvršena primopredaja implementiranog projekta opremanja 21 učionice smart projektorima koje je donirao International WAQF Fund-UK posredstvom Islamic Relief Worlwide – BiH.

“Ovo je treća medresa koju Islamic Relife pomaže, odnosno u kojoj implementira projekat. Nadam se da mi neće zamjeriti druga dva direktora medresa iz Travnika i Visokog, ali za nas Gazi Husrev-begova medresa je prva medresa po značaju za muslimane Bošnjake u Evropi. Imamo plan da nastavimo sa implementacijom ovih projekata i da sve medrese u BiH dobiju ovakve ili slične table“, kazao je Emir Čiča, direktor Islamic Relife u BiH i nastavio:

“U do sada tri implementirana projekta, uključujući i Gazi Husrev-begovu medresu, Islamic Relife je preko posrednika, odnosno International WAQF, utrošio 185.000 KM. Nadamo se da ćemo na ovom putu istrajati, jer za mene je ova vrsta projekata jedna od najvažnijih iz razloga što kroz edukaciju najbolje mijenjamo svoje društvo i čuvamo svoje vrijednosti.“

Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, izrazio je zahvalnost Islamic Relifeu na realizaciji vrijednog projekta, kojem su se najviše obradovali učenici i učenice.

“Svjedočite našoj radosti zbog poklona koji će obradovati blizu 500 učenika i učenica koji u ovoj školskoj godini pohađaju Gazi Husrev-begovu medresu. Ali, i sve one koji će narednih godina pohađati medresu i koristiti ova pomagala u nastavi. Ljudi se raduju poklonima, a posebno se obraduju poklonima koje dobiju iznenada i neočekivano. Upravo je takva vaša donacija Gazi Husrev-begovoj medresi“, kazao je Malkić, te dodao da ga je prije nekoliko mjeseci hafiz Čiča obavijestio da je u planu realizacija projekta opremanja učionica medrese smart projektorima.

Malkić je kazao i da se nada da će Islamic Relife zbog donacije biti višestruko nagrađen.

“Želimo naglasiti da će ova vrijedna donacija doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastave u Gazi Husrev-begovoj medresi, školi koja već 482 godine radi u kontinuitetu, odgaja i obrazuje naše mladiće i djevojke i priprema ih za izazove koje nosi vrijeme u kojem će oni živjeti i raditi.“

Na kraju, Malkić je naglasio da čini dovu da učenici Gazi Husrev-begove, ali i drugih medresa u BiH, budu najpametniji učenici u državi.

Tekst preuzet sa Anadolu Agency (AA).

© Copyrights 2024 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA