U Maju 2014 godine  nakon najobilnijih padavina zabilježenih u poslijednjih 120 godina,  stanje elementarne nepogode je proglašeno u dijelovima Bosne i Hercegovine.

 

Nabujale rijeke  su se izlile iz svojih korita na gradove i sela odsijecajući cijela naselja, dok su klizišta zatrpala mnogobrojne stambene objekte.

Najteža situacija je bila u širem području Tuzle, a eskalacija u gradovima Maglaju, Zenici, Doboju, Olovu, Brčkom, B. Šamcu, Vukosavlju, Prijedoru.. Padavine su prouzrokovale pokretanje više od 2000 klizišta u zemlji, koja su prekrila puteve, kuće i cijela sela.

 

Islamic Relief je pokrenuo hitan apel za Bosnu i Hercegovinu i pružanje pomoći u hrani, vodi, sredstvima za higijenu, odjeći, generatorima za struju i sl. U stalnoj koordinaciji sa Civilnom zaštitom i nadležnim ministarstvima upućivali smo pomoć koja je u datom trenutku bila najurgentnija.

 

© Copyrights 2024 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA