Sušare za naše štićenike

Stalna briga za  djecu bez jednog ili oba roditelja je prioritet za Islamic Relief Bosne i Hercegovine. Obezbijediti porodicu sredstvima za dostojanstven život i izlazak iz situacije ovisnosti od pomoći drugih naš je cilj. Biti neovisan od drugih stvarna je sloboda i sreća. U nastojanju da pomognemo našim štićenicima dugoročno, a kako bi oni što manje ovisili o pomoći drugih, razvijamo  samoodržive projekte kroz koje će dobiti sredstva za rad i kvalitetnu obuku. Jedan od takvih projekata jeste i nabavka sušara za voće, povrće i ljekovito bilje kapaciteta 200 kg.

Ovaj projekat je dugoročno osnažio 21 dijete bez roditelja a njihovim majkama obezbijedio stalni izvor prihoda.

Osnaživanje samohranih majki

Obezbijediti egzistenciju za svoju djecu nakon gubitka  bračnog druga za samohranu majku ogroman je izazozov. Bez pomoći cjelokupne zajednice, familije i dobrih ljudi samohrana majka prolazi kroz izuzetno težak životni put. Nerijetko, nakon preranog gubitka supružnika ostaju bez ikakvih primanja uz eventualni dječiji doplatak u iznosu od 30 KM po djetetu. Veliki broj njih nema riješeno ni stambeno pitanje tako da moraju plaćati i smještaj. Ovakvih primjera u našoj zemlji nažalost ima jako puno.

Voćarski kraj u okolini Gradačca obezbijediti će dovoljne količine voća za sušaru kapaciteta 200 kg.u toku 24 sata.
Naš cilj je da iz sušare u vrijeme sezone izađe na tone osušenog voća a trud koji će nana Džemila i Enes uložiti bude nagrađen dodatnim prihodima. Želimo da ovaj veseli dječak izraste u vrijednog i obrazovanog mladića koji će biti ponos svojoj nani a i nama koji smo pratili i pomagali njegov razvoj.

© Copyrights 2021 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA