Ponedjeljak Maj 23, 2022

Ruka podrške za stare i iznemogle na području općine Stolac i Kantona Sarajevo

Organizacija Islamic Relief je realizovala projekat ” Ruka podrške za stare i iznemogle”.

Projektom je obuhvaćeno 120 osoba starije životne dobi iznad 60 godina starosti kojima je neophodna kućna njega i lošeg su socijalnog stanja.

Na osnovu informacija sa terena na području općine Stolac više od 300 osoba živi u izuzetno teškim uslovima.

Cilj projekta je bio obezbijediti osnovne prehrambene i higijenske artikle kao i medicinsku njegu.

Projekat je trajao od aprila 2021 do aprila 2022 godine.  Organizacija je u periodu trajanja projekta, svakog mjeseca dostavljala pakete hrane i higijene korisnicima na kućnu adresu.

Medicinski tehničar je bio zadužen kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje, potrebe za adekvatnim lijekovima, vršilo mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Pored kvalitetne pomoći koju su korisnici zaprimili činjenica je da ova populacija možda i još više od hrane čezne za toplim prijateljskim razgovorom.

Svaka posjeta medicinskog radnika i naših uposlenika je prilika za razgovor koji su željno iščekivali. Njihova radost zbog susreta sa nama prevazilazi očekivanja projekta.

Za osobe koje su teško bolesne i iznemogle obezbjedili smo sredstva za krečenje stambenih objekata u kojima žive, uredili smo prilaze kućama koji su zarasli u korov i u ljetnim mjesecima  je postojala opasnost od požara.

Popravljali smo dotrajala stepeništa i ugrađivali rukohvate za lakše kretanje korisnika.

Izuzetno pozitivni komentari naših korisnika obavezali su nas da iznađemo mogućnosti za nastavak projekta i u 2022. godini.

U BiH je registrirano oko 415.000 penzionera  i osoba s invaliditetom.

145.000 osoba su korisnici socijalne zaštite: 102.921 u Federaciji BiH, te oko 42.000 u Republici Srpskoj.

Siromaštvom u BiH zahvaćeno je 566.025 ljudi s mjesečnim prihodom od oko 204 KM. Većina osoba je starije dobi zbog čega su jedna od najugroženijih skupina u društvu.

Podršku ovom i drugim projektima za socijalno ugrožene u BiH možete pružiti vašim donacijama:

Pozivom na broj 17052 donirate 2 KM

Putem računa

Ziraat Bank BH

186 000 107 243 4061

Primalac: Islamic Relief Worldwide Engleska Sarajevo

Adresa: Jukićeva 75, Sarajevo

Svrha uplate: Navedite akciju koju želite podržati + Vaš kontakt broj ili email ukoliko želite biti informisani o našim projektima i radu

🏠 Lično u našem uredu, Jukićeva 75, Sarajevo

🌐 Online putem naše web stranice

© Copyrights 2024 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA