Srijeda Januar 17, 2024

ISLAMIC RELIEF POMAŽE ZDRAVSTVENE USTANOVE U BOSNI I HERCEGOVINI

Islamic Relief BiH i četiri zdravstvene ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine su danas, 17.1.2024. svečano potpisale Memorandume o razumijevanju,
čime je inicirana donacija medicinske opreme za ove institucije u ukupnom iznosu od 200.000 KM, koja će biti donirana u narednih nekoliko mjeseci.

Donacije će biti realizovane za Kantonalnu bolnicu Goražde, Dom zdravlja Stolac, Dom zdravlja Zenica i Javnu zdravstveno-nastavnu ustanovu Dom zdravlja “Dr.Mustafa Šehović” Tuzla, u skladu s potrebama ovih ustanova.

Cilj ovih donacija jeste unaprjeđenje zdravstvenih usluga. Događaj je održan u Sarajevu, te je okupio relevantne aktere kako bi razgovarali o izazovima u zdravstvenom sektoru, te mogućim unaprjeđenjima.

Panel diskusija o izazovima i unaprjeđenjima zdravstvenih usluga u BiH održana je nakon potpisivanja memoranduma.
Na panelu su učestvovali Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo, Javna zdravstveno – nastavna ustanova Dom zdravlja “Dr.Mustafa Šehović” Tuzla,
Udruženje Mala sirena iz Zavidovića, koje pomaže djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, te Islamic Relief BiH.

Dr. Vildana Doder, šefica Odsjeka za organizaciju zdravstvene zaštite, izjavljuje:
„Opredjeljenje Federalnog ministarstva zdravstva je i dalje jačanje primarne zdravstvene zaštite i tzv. službi u zajednici.
Jedna od službi u zajednici pored porodične medicine i centara za mentalno zdravlje, jesu sestre u zajednici,
te Ministarstvo s drugim donatorima upravo provodi aktivnosti na jačanju sestrinske struke u BiH.
Također, naše opredjeljenje je i jačanje kapaciteta u oblasti rane detekcije i osnova intervencije u oblasti ranog rasta i razvoja djece,
kao i koordinacija s kantonalnim ministarstvima zdravstva i domovima zdravlja u smislu jačanja postojećih i formiranja novih centara za rani rast i razvoj.
Naš fokus je na prevenciji, kontinuiranom poboljšanju kvaliteta usluga kod masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, kao i intersektorijalna saradnja s ciljem očuvanja zdravlja naše populacije“.

„Jako je značajna prevencija, te kvalitetno izvještavanje s terena, kako bismo znali odrediti prioritete.
Zavod kao federalna institucija samostalno pokreće određene aktivnosti,
s najvećim fokusom na djecu i mlade, vulnerabilne kategorije, te prevenciju svih vrsta ovisnosti“, kaže Dr. Adnana Dizdarević Maksumić,
voditeljica Službe socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

„Raduje nas u Islamic Reliefu BiH da imamo priliku pomoći u nabavci medicinske opreme zdravstvenim ustanovama. Islamic Relief je već od 1993. g. podržavao stanovništvo BiH kroz

ortpodeski centar i ortopedska pomagala, a danas naš fokus je dvojak: stanovništvu doniramo određena medicinska pomagala, poput trakica za šečer, mobilnog tima medicinskih tehničara i slično,
dok zdravstvenim ustanovama smo do sada donirali potrebnu medicinsku opremu. Slične aktivnosti planiramo i u skorijoj budućnosti.“, Emir Čiča direktor Islamic Relief BiH.

„Kontinuirano radimo na unaprjeđenju kvaliteta medicinskih usluga, a ova donacija Islamic Relief-a će dodatno značajno doprinijeti našim nastojanjima“, navodi Besim Pašalić, pomoćnik direktora za ekonomske poslove JU Dom zdravlja Zenica.

„Razvoj zdravstvenog sektora znači i ostanak stanovništva i mladih u Bosni i Hercegovini, a upravo donacija Islamic Relief-a će značajno doprinijeti toj svrsi“, navodi Prim. Dr. Fuad Rovčanin, Direktor Kantonalne bolnice Goražde.

„Smatram da je neophodno da se razgovara o podršci zdravstvu i drugim sektorima, a što znatno obuhvata i kvalitet života osoba sa posebnim potrebama.
Naročito ovakvi događaji su značajni i za razmjenu iskustava i međusobno umrežavanje u jednoj misiji unaprjeđenja kvaliteta življenja u Bosni i Hercegovini.
Zbog nezadovoljstva pruženim zdravstvenim uslugama, za djecu sa posebnim potrebama, nastalo je Udruženje Mala sirena da budemo „produžena ruka“ i
obezbijedimo našoj djeci ono što nisu mogli ostvariti u zdravstvenim ustanovama.
Podrška koju pruža Islamic Relief je zaista vrijedna i za lokalne nevladine organizacije, ali i za javne ustanove.“, navodi Adisa Mahovac, Direktorica UG Mala Sirena.

© Copyrights 2024 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA