Terapija filmom se pokazala kao vrlo korisna terapeutska tehnika, a podrazumijeva gledanje filmova ili nekih sekvenci filma odabranih od strane terapeuta. Relevantni psihijatri, psiholozi i psihoterapeuti širom svijeta u zadnjih dvadesetak godina uvode film u terapiju kao integralni dio šireg terapeutskog procesa. Film se bira ovisno o životnim situacijama ljudi kako bi se u kontrolisanim uslovima (u grupi i uz terapeuta) izazvala reakcija.

Prolaženje kroz filmski medij ponekad djeluje poput katarze – ono ocrtava i razjašnjava ljudima nešto čega dotad nisu bili svjesni te im tako, na neki način, odškrinjuje vrata prema izlječenju. Na grupnim terapijama sa osobama se nakon gledanja filma razgovara o tome što je svatko od njih doživio i osjetio tokom projekcije. Analiziranje različitih doživljaja istog filma pomaže osobi da lakše prepozna i prihvati vlastiti problem ili situaciju, te uvidi načine kako se s njom što uspješnije nositi.

Terapija filmom omogućava osobi da se distancira od svega i opusti, preusmjerava pažnju na aktivnost i sadržaj filma, te djeluje na samnjenje anksioznosti.

– Povećava motivaciju kroz identifikaciju sa likom iz filma i može pomoći u pronalaženju energije u stvarnom životu osobe.

– Film može pomoći da se otvore nove perspektive, da osoba razmislim i promijeni svoje stavove. Različite perspektive koje se vide u filmu mogu promijenitit mentalne šeme i podstaći na kreativnost, inovativnost i fleksibilnost.

– Poboljšava lične odnose: gledanje i komentarisanje filma sa ljudim oko nas ima ogromnu društvenu i emocionalnu vrijednost.

– Pomaže osobi da postane svjesna svojih strahova

– Podržava lični i duhovni razvoj

© Copyrights 2019 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.