Wednesday November 20, 2019

Prije 30 godina svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u porodici, biti bezbjedno i zaštićeno.

Ovog Međunarodnog dana djeteta, Islamic Relief slavi nevjerojatnu otpornost djece – i poziva na djelovanje kako bi ih zaštitili od nepravde.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u istoriji.

Konvencija je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njenih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale.

Islamic Relief svake godine pomaže milionima djece u krizi širom svijeta. U ovim teškim vremenima oni su u najvećoj opasnosti od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja u svim oblicima.

Desetine hiljada ranjivih porodica oslanjaju se na Islamic Relief

Naš sponzorski program koji podržava preko 63 000 djece u 28 zemalja, često je spas za mnoge. Da bismo zaštitili djecu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja, moramo uključiti porodice, vjerske vođe i same zajednice.

 

© Copyrights 2022 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA