Ponedjeljak August 8, 2022

Kada govorimo o depresiji, veoma je bitno znati da to nije isto što su briga i tuga. Tuga je jedna od osnovnih emocija i ne znači ako je osjetite da imate depresiju.

Depresija je osjećaj duboke patnje, emocionalnog bola, osoba ne vjeruje u poboljšanje i pesimistična je, gubi sposobnost zadovoljstva, ne uživa u aktivnostima koje radi, iako je prije u njima uživala. Pored sniženog osnovnog raspoloženja i slabih emocionalnih reakcija, depresija uključuje gubitak volje i inicijative, energije, interesa i intenzivnog osjećanja krivice. Depresije spada u grupu poremećaja raspoloženja i može biti:

  • Nasljedna
  • Nastati zbog neurotransmiterskih promjena (sniženo lučenje dopamina, serotonina, endorfina koju su odgovorni za naša raspoloženja)
  • Koncept naučene bespomoćnosti
  • Jakim stresnim događajem i slično

Tipični nastanak depresije vezan je za: gubitak bliskog člana porodice, razvod braka, nasilno odvajanje od porodice, gubitak zdravlja, posla i slično.

Početak depresije je postupan i može se razvijati nekoliko sedmica do nekoliko godina. Kod osobe koja je oboljela možemo da primjetimo sniženo raspoloženje, tugu, brigu, sporije misli i govori, usporena je, ima smanjen apetit, ima nesanicu ili previše spava. Kod težih slučajeva možemo primjetiti da je osoba zapuštena i ne održava osnovnu higijenu.

Depresija prema težini se dijeli na:

  • blagu depresiju ili distimiju;
  • srednje tešku i
  • tešku depresiju.

Pored depresije koja nam je očigledna u posljednje vrijeme primjetimo da postoje ljudi koji su stalno nasmijani a pate od depresije. Drugim ljudima se čine sretni, uspješni, savladavaju svakodnevne obaveze, a na pitanje “kako su?“, odgovor je uvijek pozitivan jer banaliziraju svoje osjećaje ili ih potiskuju. Ovim ljudima smijeh koristi kao odbrambeni mehanizam od stvarnosti iz kojeg skriva tugu, panične napade, nisko samopoštovanje, probleme sa spavanjem, smanjen libido itd.

Veoma je bitno da se osoba koja ima poremećaj raspoloženja, odnosno depresiju, javi doktoru zbog ispravne dijagnoze, te u slučaju srednje teške i teške depresije propisivanja antidepresiva na vrijeme, prije pogoršanja stanja. Kod distimije i skrivene depresije, psihoterapija vrlo često je sasvim dovoljna, dok kod srednje teške i teške depresije je potrebna medikamentozna terapija u kombinaciji sa psihoterapijom. Svako ovo stanje može vodi ka pogoršanju ako ne tretira na vrijeme, što može rezultirati i suicidalnim činom, zbog toga, ako primjetite da imate sniženo osnovno raspoloženje javite se doktoru ili psihologu/psihoterapeutu.

Za poboljšanje mentalnog zdravlja, uz psihoterapiju preporučuje se fizička aktivnosti jer se uz nju smanjuju kortizol i da se u ishranu uvede D3 i omega 3 masne kiseline.

© Copyrights 2023 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA