Thursday July 18, 2019

Sredinom 2016. godine zbog bolesti joj je amputirana ruka

Selimović Jasna je samohrana majka šestero djece. Njena djeca od kojih je najstarija kćerka udata, žive zajedno u Mionici kod Gradačca. Supruga je izgubila 17. jula 2015. godine. Umro je od srčanog udara. Ostavljena je sama sa svojom djecom bez ikakvog prihoda. Njen muž nije imao posao ni u jednoj firmi, ali je povremeno radio kada su ga ljudi zvali na građevinske poslove. Živeli su od njegove dnevnice.

Nakon smrti supruga, Jasna i njena djeca su prolazili kroz vrlo teško vrijeme pokušavajući preživjeti. Sredinom 2016. godine, Jasna se razboljela i saznala da ima rak. Nakon rezultata imala je 2 operacije. Bolest je počela da se širi i 2017. godine su morali da joj amputiraju ruku.

Dok je bila zdrava, Jasna je šivala i povremeno zarađivala da doprinosi porodici. Ali sada bez ruke, nemoguće je da nastavi da šije. Nakon smrti muža, vlada nije pružila nikakvu socijalnu pomoć osim socijalne pomoći koju je dobila nakon što se teško razboljela.

Njen najstariji sin je počeo da radi kao njegov otac, na dnevnicu za ljude u njihovom selu. Dva njena djeteta su sponzorisana preko Islamic Relief-a.

“Veoma mi je drago za donaciju mašine, to mi puno znači jer će meni i mojoj djeci biti lakše. Nakon smrti muža, moj zahtjev za penziju je odbijen. Puno se zahvaljujem donatorima koji misle na moju djecu, puno hvala od srca.

Nedavno su mi rekli da ne mogu više da radim sa drugom rukom, tako da mi je drago što su mi donatori pomogli i olakšali. Imam šestero djece i oni će mi pomoći u sušenju hrane. Starija djeca se bore, mlađi idu u školu i dobri su učenici.”

Projekat sušara za voće namijenjen samohranim majkama u Bosni i Hercegovini olakšati će život porodici Selimović i pružiti nove mogućnosti za prihode. Porodicama je obezbijeđena edukacija i pružena podrška za savjetovanje i korištenje sušara za voće.

© Copyrights 2022 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA