Thursday August 29, 2019

Jedna od porodica koju smo posjetili u toku Kurban-bajrama i orbadovali kurbanskim mesom je porodica Dizdar iz Ljubije kod Prijedora. Vehid Dizdar, otac troje djece nam je kazao kako radi sve što mu neko ponudi za dnevnicu ili ide na otpad da pronalazi staro željezo koje može da proda.

Uz troje djece i bebu koju očekuje sa svojom suprugom, Vehid se bori za opstanak svojih članova porodice.

“Ja sam ratni vojni invalid i borio sam se za ovu državu a do sada me niko nije posjetio. Nekada sam radio na farmi, održavao i brinuo o stoki. Radio sam na ekshumacijama posmrtnih ostataka u Sanskom Mostu, čistio kosti i ostatke garderobe. Ljudi kada dođu prepoznaju svoje umrle po odjeći.”

“Živimo u staroj zgradi sa uništenim podom, kroz prozore vjetar puše, preko zime se djeca jedva ugriju. Idem u javnu kuhinju po kuhanu hranu i hranu u konzervama.

Volio bih da imam osnovne stvari za svoju djecu, za higijenu i hranu. Trudim se da zaradim, skupljam željezo, otpad i stare šporete, frižidere, kućanske aparate pa prodajem.”

“Struja nam je isključena jer ne mogu platiti račune.

Najteže mi je kada prolazimo pored prodavnice pa djeca kažu babo kupi nam igračke, duša me boli kad znam da ne mogu a sve bi im dao.”

“Hvala vam što ste došli, vi ste prvi koji su nam donijeli kurban u proteklih 20 godina. Kurbansko meso će nam olakšati i pomoći mojoj djeci najviše, bitno mi je da oni jedu. Hvala Bogu i hvala našim dobrim ljudima i donatorima koji se sjete da pomognu.”

  • Vaše donacije pomogu promijeniti živote mnoge djece.

Da biste podržali rad Islamic Relief-a  idite na www.islamic-relief.ba/donation/

© Copyrights 2022 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA