Art terapija je oblik ekspresivne psihoterapije koja se ne bavi samo problemima i negativnim aspektima osobe nego i otkrivanjem unutrašnjih potencijala, razvojem pozitivnih, jakih strana koje joj pomažu da se suoči s problemima, sagleda ih u novom svjetlu, bolje razumije i s njima se nosi na konstruktivniji način.

Radi se na razrješavanju nedovršenih poslova i emocija u cilju postizanja unutrašnje stabilnosti, emocionalne svjesnosti, te integracije i kreativne upotrebe stečenih uvida.

Kao alat se koristi umjetnički medij i kreativno izražavanje kroz npr. slikanje, crtanje, modeliranje, igru, pokret i dr. kako bi se omogućio pristup vlastitim osjećajima i mislima. (jer razgovorom često svjesno ili nesvjesno skrivamo prave misli i osjećaje od drugih, ali što je još važnije i od nas samih.)

Ovaj jedinstveni psihoterapijski pristup pruža mogućnost djeci i njihovim majkama/starateljima da izraze svoje potisnute emocije. Kroz art terapiju mi učimo o sebi: kako prepoznati i nositi se sa tugom, strahom, ljutnjom, bijesom i drugim emocijama.

U psihoterapiji terapeut/kinja podržava klijenta na putu ličnog rasta i razvoja i različitim kreativnim tehnikama pomaže mu suočiti se s vlastitim problemima i pronaći adekvatne odgovore i načine njihovog rješavanja s ciljem postizanja bolje funkcionalnosti, cjelovitosti i osjećaja zadovoljstva. Psihoterapija je namijenjena svima onima koje koje žele rasti i razvijati se kao osobe i biti učinkovitiji u životu.

Preduslov za učinkovitu psihoterapiju je da ste motivisani ovim putem ublažiti ili otkloniti svoje tegobe, te da želite iskreno i otvoreno govoriti o sebi i svojim problemima. Preduslovi od strane psihoterapeuta/tkinje su da je educiran/a, empatičan/a i strpljiv/a.

U psihoterapiji se može smijati, plakati, kreativno izražavati, te tražiti rješenje u sigurnom okruženju.

Termin, trajanje i dinamiku susreta dogovarate direktno sa psihoterapeutom/kinjom (npr. jednom sedmično u trajanju od 50-60min).

Budite slobodni i kontaktirajte nas ukoliko imate pitanja i treba Vam pomoć.

© Copyrights 2021 Islamic Relief. Predstavništvo strane humanitarne organizacije Islamic relief Worldwide Engleska Sarajevo. Sva prava zadržana.

POMOZI SADA