Podrska djeci u Bosni i Hercegovini

Podrska djeci u Bosni i Hercegovini

Zadnji put kada je Sara vidjela svog oca imala je cetiri godine. Sada vec tinejdzerka Sara zivi sa majkom i 15-godisnjim bratom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Njena majka, nezaposlena medicinska sestra, se sama bori da pruzi osnovno svojoj djeci. Ova porodica nema redovna primanja, tako da cesto nemaju dovoljno za hranu i placanje kirije.

Moj muz nas je jednostavno napustio i nikada nas vise nije potrazio. Ja sam djeci i otac i majka,“ kaze Sarina majka koja nema mogucnosti da nadje stalno zaposlenje.

Ja cistim drugim ljudima kuce, sadim povrce, ja cu raditi bilokakav posten posao da pruzim ono osnovno sto je mojoj djeci potrebno.“

U 2013 godini Sari je dijagnosticiran poremecaj hormona, tako da pije lijekove za odrzavanje balansa hormona i druge lijekove. Bez podrske od strane vlade veoma je tesko pronaci novac za lijekove koji su Sari potrebni. IR sponzorstvo je jedini redovan izvor primanja za Saru i njenu porodicu.

Odustajanje nije opcija

“Prije podrske od IR, zaista sam bila izgubljena. Mislila sam nikada nece biti bolje. Dosli ste u nas zivot kada smo bili slomljeni. Ali sada, cak iako niko ne moze obrisati moj bol ili ukoniti probleme, mnogo je lakse disati. Nema boljeg poklona od pomoci koja stigne kada ti je potrebna najvise

“Odustajanje nikada ne treba biti opcija. Moram biti snazna da prevazidjem svaki problem. Nadam se s Bozijom pomoci i s pomoci dobrih ljudi da ce Sara ponovo biti zdrava djevojcica.”

Sara prima sponzorstvo putem Jetimskog programa, a njena porodica takodjer ima koristi iz drugih projekata IR-a. Tako dobijaju hranu uz mjeces Ramazan, kurbansko meso, skolski pribor i ogrjev za zimu. Sara posebno uziva u ljetnoj i zimskoj skoli koje IR organizuje za djecu jetime u Bosni.

„Sve je lakse kada imas nekoga uz sebe. Ja nemam oca ali imam majku i dobre ljude koji nam pomazu. Zahvaljujuci IR-u imala sam mogucnost da pohadjam ljetnu i zimsku skolu. To je bilo prelijepo iskustvo za mene.“ Sara Zumberi, Bosna

“Dragi Bog salje ljude u nase zivote s razlogom,“ dodaje njena majka. „Poslao je IR i Sarinog donatora da ucine nase zivote laksim. Hvala vam za podrsku kada smo bili napusteni od svojih najblizih i kada nikog nije bilo da nam pomogne.”

Bosna i Hercegovina je samo jedna od zemalja u kojima IR pruza spas za ugrozenu djecu kroz jetimski program. Sara je jedno od 45,000 djece u 24 zemlje, koja je registovana u program sponzorstva.

Ostali projekti