Rekonstrukcija Domova Nakon Poplave

Rekonstrukcija Domova Nakon Poplave

Safija Avdic, 91, se prisjeća uspomena života prije rata u Bosni,  koji je okončan prije gotovo 20 godina.

Njen suprug je imao dobro plaćen posao a ona je radila u administraciji u lokalnoj pošti u njenom rodnom gradu Doboju.

Kada je rat počeo morali su otići jer je Doboj bio mjesto opasno po život  od Aprila do Oktobra 1992 godine. Istraživački centar u Sarajevu je registrovao više od 2300 smrtno stradalih i nestalih  u ovom gradu.

Nana Safija – kako je poznata u komšiluku  – i njena porodica su bili u izbjeglištviu u Njemačkoj. Vratili su se čim je potpisan dejtonski mirovni sporazum.  Formalno potpisan u Decembru 1995 u Parizu.i zaustavio tri i pol godine dugi rat.

Vraćanje u devastirano

Kada se vratila, bila je užasnuta da vidi šta se desilo njenom gradu. Sve je bilo opljačkano a kuće i zgrade  uništene. Nanina kuća je  bila jedna od mnogih spaljenih do temelja.
Porodica je  ponovo izgradila svoju kuću. Safija je  preselila u prizemlje, a njen sin na  prvom katu sa svojom porodicom.
Počeli su da obnovljaju svoj život, iako je  kao musliman koji živi u Republici Srpskoj, njen sin  imao ograničene mogućnosti zapošljavanja i borili su se da pronađu posao .

Katastrofalne poplave

Zatim je u maju 2014. godine, područje  pogođeno  razornim poplavama nakon tri mjeseca obilnih padavina. Blizu dva miliona ljudi u zemlji su pogođeni poplavama , pokrenuto je  2.000 klizišta i proglašeno je vanredno stanje. Nije bilo  struje i vode za piće a čitavih zajednice su potpuno odsječene.
Nanin dom je ponovo uništen.
“Pod je propao zbog vode kao i namještaj, rekla je ona. “Opet sam izgubila sve moje stvari.”
Islamic Relief je počeo da radi na obnovi kuća u nekim od najgore pogođenih područja. Projekat je pomogao više od 1.800 ljudi, koji su bili u mogućnosti da se vrate u svoje domove. Nana Safija je bila jedna od osoba koje su imale koristi od ovog programa.
Ona je rekla: “Ja sam sretna. Znači mi puno, da znam da nismo ostavljeni sami ovdje. Kao što vidite, u ovom životu, stvari dolaze i odlaze. Najvažnije je da u narednom svijetu sve bude u redu, ako Bog da. ”
Islamic Relief počeo raditi u Bosni 1992. godine za vrijeme rata u Bosni. Bili smo jedna od prvih međunarodnih organizacija koja je  počela isporuku humanitarne pomoći za vrijeme rata.

Ostali projekti