Kurban za Ramizu

Kurban za Ramizu

Ramiza (48). “Elhamdulillah, imam 5 djece i muž: Amina (1992); Amira (1994); Omer (1995); Muamer (1997) i Merima (2003); suprug Mujo (1950). “

Ramiza živi sa svojom djecom i mužem u maloj baraci, u ruševnom stanju,  bez kupaonice . Ovaj smještaj im je obezbjedila  opština.

Iza zavjese, u starom prozoru, viri  lijepo lice male Medine, Ramizina unuka. Njena kći se preudala i nova porodica ne želi Medinu , tako da se  Ramiza brine o njoj. Pored svih problema, ona iskazuje veliku pažnju i ljubav prema devojčici.

Dvoje od njeno  5 djece su s  posebnim potrebama (Amina i Omer). Dvoje djece (Muamer i Merima) odveli su socijalni radnici i oni su sada u SOS dječijem selu, zbog loših životnih uslova. Odlični su učenici. “Vidim ih samo povremeno. Na odmoru “- govori nam gospođa Ramiza, sa suzama u očima. “Reći zbogom postaje sve teže, posebno za Merimu.”

 Grijanje je vrlo loše,  koriste drva, ali to nikad nije dovoljno za zagrijavanje soba sa starim prozorima sa mnogo rupa. Improvizirana kupaonica nema prozore.

Krov je vrlo stara i curi kad pada kiša.

Mujo nije zaposlen, tako da gospođa Ramiza na porodicu  prima jedan obrok dnevno iz narodne kuhinje.

“Mi se radujemo bajramu. Hrana u javnoj kuhinji je bolja tih dana (tu je meso), i organizacije kao što su Islamic Relief nam donose hranu, koju ne možemo priuštiti sami.

Omer je stolar, Amira kuhar, Amina je napustila školu.

Dodatnih Projekata